Climeons grundare Thomas Öström är Årets svensk

Climeons grundare och VD Thomas Öström har utsetts till Årets svensk i kategorin Innovation av Nyhetsmagasinet Fokus.

Motiveringen från Fokus lyder:

I en tid då »klimatångest« blivit ett vanligt ord, finns det personer som inte låter sig lamslås. Årets innovationssvensk är en sådan. Han insåg att mer än 50 procent av världens energikonsumtion försvinner som värme till ingen nytta. Ur det skapade han en enkel metod för att förvandla spillvärme och jordvärme till ren elektricitet. Få svenskar känner ännu till framgången, men världen har vaknat. År 2018 vann årets innovationssvensk en prestigefull tävling i Japan. Årets innovationssvensk är Climeons grundare och vd Tomas Öström.

– Det känns otroligt hedrande att bli utnämnd till Årets svensk och jag är jättestolt. Det absolut viktigaste som det här priset för med sig är att vår kamp för att hitta lösningar på klimatkrisen uppmärksammas, säger Thomas Öström, vd för Climeon.

Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre. Det kan, men måste inte innebära att personen gjort sig känd i offentligheten. Det centrala är att vinnaren visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade. Det är naturligt om Årets svensk har gjort sig fiender, inte bara vänner, för det är svårt att åstadkomma något värt att belöna, utan att det har ett pris.

– Det är viktigt att allmänheten får ta del av de framsteg som gjorts och fortsätter göras i kampen mot klimatförändringarna. Jag vill uppmuntra alla att ställa krav på sina politiker att på allvar implementera de lösningar som faktiskt finns, avslutar Thomas Öström.

Priset delas ut av Fokus för trettonde året i rad och årets jury leddes av Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus. 

För mer information, vänligen kontakta: 
Charlotte Becker, IR- och PR-chef
+46 730 37 07 07 
charlotte.becker@climeon.com

Om Climeon
Climeon är ett svenskt produktbolag inom energiteknik. Bolagets unika teknik för värmekraft – Heat Power – ger hållbar el dygnet runt, året runt, i överflöd och billigare än alternativen och utklassar därmed andra energislag. Climeon siktar på att bli en global ledare och världens främsta klimaträddare. B-aktien är listad på Nasdaq Stockholm First North Premier. FNCA Sweden AB är Certified Adviser,
+46(0)8-528 00 399 info@fnca.se