Climeon vinner världens första geotermiska Heat Power-affär i Kanada

Climeon har fått världens första order för ett geotermiskt kraftverk i Kanada. Ordern kommer från Borealis GeoPower och hänger ihop med testprojektet Sustainaville i Valemount, British Columbia. Den inkluderar leverans av tre 150 kW Climeon-moduler och har ett värde ca 1 miljon Euro.

Valemounts kommun ligger i utkanten av elnätet. Därmed kommer den distribuerade elproduktionen från Climeons Heat Power-system att bidra till områdets ekonomiska tillväxt genom att förse Valemount med mer elektricitet. Borealis GeoPower har genomfört omfattande tester och är övertygade om att Climeons Heat Power-system kan leverera på optimala nivåer även när det är stora variationer i vattenflöde och temperatur. 

“Vårt bidrag är större än enbart borrningen. Vi förser området med elektricitet och lösningar för livsmedelstillförsel, vilket den lokala gemenskapen samt urbefolkningen sätter ett högt värde på. Vi ser fram emot att arbeta med Climeon, som är marknadsledande inom Heat Power vid låga temperaturer samt våra otaliga intressenter för att förverkliga Sustainaville-projektet. Vårt tack riktas till regeringen i British Columbia och andra delar av regionen för deras aktiva stöd.” säger Alison Thompson, Med-grundare och VD, Borealis GeoPower.

”Vi är mycket entusiastiska inför möjligheten att arbeta med Borealis i detta projekt. Potentialen för geotermisk energi produktion vid låga temperaturer är mycket stor och kan framställas nästan var som helst i världen. Denna nya order tillsammans med tidigare ordrar från Island, USA och Tyskland, gör oss till en nyckelspelare i förflyttningen från fossila bränslen till förnyelsebar energi.” säger Ruben Havsed, Head of Sales Geothermal at Climeon 

“Geotermisk värmekraft är en spännande väg som ger oss så mycket att utvinna. Genom att ta detta till Kanada får vi chansen att demonstrera ren förnyelsebar elproduktion som stödjer transitionen från fossila bränslen till förnyelsebara alternativ. Vår regerering är stolt över att stödja Borealis och Climeon och för att undersöka hur detta kan leda till fler geotermiska värmekraftsinstallationer. Allt för att bidra till att skapa en ljusare framtid för vårt land.” säger Jim Carr, Kanadas Naturresursminister

Natural Resources Canada har bidragit med CAD 1,541,000 via sitt Energy Innovation Program.


Borrningen av brunnarna kommer att påbörjas våren 2018 och leveransen av Climeons Heat Power-moduler beräknas ske mot slutet av samma år. Tillsammans med Borealis GeoPower tar Climeon ett viktigt steg mot att förverkliga det första geotermiska kraftverket i Kanada. 

Demonstrationsprojektet gör Borealis Geopower till en ledare inom den kanadensiska geotermiska utvecklingen. Företaget vill arbeta med att göra ett stort antal avlägsna samhällen i norra Canada mindre beroende av fossila bränslen och istället fullt försörjda av hållbar energi från geotermiska källor. 

Till skillnad från andra förnyelsebara energikällor, som vind- och solkraft är geotermisk värme tillgänglig både dag och natt året runt. Det kan leverera samma baskraft som kol- eller dieseldrivna kraftverk, som en del av kategorin heat power, vilket gör det till det bästa alternativet för hållbar energi i tillräckligt stora kvantiteter för att ersätts fossila bränslekällor. 

Kanada är det enda stora landet i det vulkaniska området som omger Stilla Havet, kallat Ring of Fire, som saknar geotermisk energitillverkning. Det uppskattas att landet har samma geotermiska potential som USA, vilket redan har kapacitet för 3,5 GW av geotermisk energiproduktion. Kanadas kunskap och expertis från olje- och gasindustrin i kombination med den framåtblickande geotermiska sektorn ger en bra grund för den geotermiska marknaden att snabbt växa under de kommande åren. 

Detta pressmeddelande innehåller sådan information som Climeon AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen publicerades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 4 april 2018 kl 08:00(CEST).

För mer information, vänligen kontakta: 

Thomas Öström, CEO, Climeon 
+46 708 94 96 05 
thomas.ostrom@climeon.com 

Christoffer Andersson, COO, Climeon 
+46 762 00 72 99 
christoffer.andersson@climeon.com 

Alison Thompson, CEO, Borealis GeoPower

info@borealisgeopower.com 


About Climeon AB (publ) 

Climeon tillhandahåller heat power-teknologi som använder energi från två källor: låg-tempererad geotermisk värme från underjorden samt spillvärme från industrier och turbiner. Heat power förväntas bli en av de främsta kategorierna inom förnyelsebar energi vid sidan av sol och vind. Företaget fick sin första order 2015 och har sedan dess byggt en kundbas bestående av Viking Line, Virgin Voyages/Fincantieri, Maersk Line, CP Energy och SSAB, bland andra. Climeons produkter finns bland annat tillgängliga i USA, Kanada, Iceland och övriga Norden, Tyskland, Polen, Indien och Japan. Produkten skyddas av patent och erbjuder marknadsledande prestanda. Climeons B-aktier är noterade på Nasdaq First North Stockholm.  FNCA Sweden AB är Certified Advisor för Climeon.

www.climeon.com

Om Borealis GeoPower Inc.

Borealis GeoPower tror på att geotermisk energi är nästa generations distribuerade elektricitet – det är en ren och förnyelsebar basenergi som kan försörja samhällen. Grundat 2008 är vårt löfte att bygga en gynnsam och hållbar framtid för Kanadensisk energi, med början i vårt Sustainaville-projekt i Valemount, BC. Företaget är även delägare i ett projekt i Terrace samt har fullbordat en sannolikhetsstudie för ett projekt i Nordvästterritorierna. Borealis proprietära tillvägagångssätt Optimerad Geotermisk Utforskning möjliggör kostnadseffektiv utveckling av geotermiska resurser samt utbyggnad av alla typer av projekt från avlägsna samhällen till större centra.