Climeon driftsätter ytterligare installation i Japan

Climeon har driftsatt ännu ett kraftverk i Japan. Det geotermiska kraftverket i Okuhida Onsengo Kansaka är bolagets andra installation i Japan och den första i anslutning till en befintlig onsen, ett traditionellt japanskt spa.

I slutet av april driftsatte Climeon sin första geotermiska installation i Japan, då i form av en Heat Power-modul som återvinner spillvärmen från ett befintligt geotermiskt kraftverk. Nu har bolaget driftsatt även den andra installationen, som ligger i anslutning till ett traditionellt japanskt spa.

– Det är en fantastisk känsla att så nära inpå driftsättningen av det första kraftverket i Japan kunna starta upp även det andra. Trots den rådande globala situationen har teamen på Climeon och Baseload fortsatt arbeta hårt och därför också lyckats genomföra inte bara en, utan två installationer på kort tid, säger Thomas Öström, VD för Climeon. 

Climeon och Baseload Power Japans andra installation ligger i Okuhida Onsengo Kansaka där bolagen har byggt ett geotermiskt kraftverk i anslutning till ett traditionellt japanskt spa, onsen.

Det här kraftverket är mycket symboliskt för oss då det visar att vår fantastiska tradition av onsen går att kombinera med en grön energiomställning där geotermi har en huvudroll, säger Jack (Masao) Watanabe, President för Climeon Japan K.K.

Japan är en av Climeons högst prioriterade geografiska marknader på grund av de goda förutsättningar för geotermisk elproduktion som finns i landet. Enligt International Renewable Energy Agency (IRENA) ligger mer än hälften av Japans geotermiska resurser kring nationalparker eller nära landets 27 000 varma källor. I flera århundraden har kommunala bad och varma källor, onsen, varit en viktig del av den japanska kulturen. Många markägare på landsbygden i Japan har dock kämpat för att hitta ett kommersiellt användningsområde för deras mark eftersom intäkterna från spa-verksamheten har varit vikande i flera år. Genom Climeons små och diskreta kraftsystem har dessa spa-ägare nu möjlighet att få en ny inkomstkälla, utan att skada de varma källorna eller naturen, samtidigt som de bidrar till landets gröna energiomställning.

För mer information, vänligen kontakta:
Thomas Öström, VD för Climeon
+46 708 94 96 05

thomas.ostrom@climeon.com

Charlotte Becker, Kommunikation & Investerarrelationer, Climeon
+46 730 37 07 07

charlotte.becker@climeon.com

Om Climeon AB (publ)
Climeon är ett svenskt produktbolag inom energiteknik. Bolagets unika teknik för värmekraft – Heat Power – tillgängliggör en stor outnyttjad energikälla och ger hållbar el från varmvatten, dygnet runt, året runt. Heat Power är en billig och förnybar energikälla med potential att ersätta mycket av den energi som idag kommer från kol, kärnkraft, olja och gas. Climeon siktar på att bli en global ledare och världens främsta klimaträddare. B-aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. FNCA Sweden AB är Certified Adviser, +46(0)8-528 00 399 info@fnca.se.