Ann Linde på plats när Climeon levererar de första Heat Power-modulerna på Island

Idag höll Climeon en leveransceremoni i samband med att de första Heat Power-modulerna levererats till Varmaorka på Island. Vid ceremonin deltog EU- och handelsminister Ann Linde, ambassadör Håkan Juholt och Islands utrikesminister Gudlaugur Thór Thórdarson.

Ett femtiotal personer närvarade vid Climeons leverans till Varmaorkas första sajt på Island, Fludír. Vid sidan om politiker, deltog även representanter från Svensk Exportkredit (SEK), Exportkreditnämnden (EKN), andra finansiärer samt Energimyndigheten, leverantörer, partners och kunder.

– Det är mycket glädjande att svenska företag och innovationer bidrar till att den isländska ekonomin växer. Climeonanläggningen är en viktig investering för Island och utgör ett utmärkt exempel på hur ny teknik kan skapa nya möjligheter, säger Ann Linde, Sveriges EU- och handelsminister, vid sitt tal i samband med invigningen.

– Kundfinansiering är en viktig nyckel i det genombrott vi fått i vår geotermi-affär under 2018. Att SEK och EKN medverkar till attraktiva finansieringslösningar är väsentligt för våra affärer och gör att Climeon kan fokusera på att nå sitt mål – att bli världens främsta klimaträddare, säger Thomas Öström, vd för Climeon.

I samband med leveransceremonin hölls presentationer kring de finansiella och tekniska utmaningar och lösningar som finns för geotermiska installationer och deltagarna fick möjlighet att besöka de nästkommande två installationssajterna.

Leveransen till Varmaorka omfattar fyra Heat Power-moduler och är den första av en serie av totalt 197 moduler som ska levereras till cirka 20 olika sajter under de kommande 36 månaderna. Varmaorka utökade den 26 juni 2018 sin order till 197 moduler från tidigare 100.

Island har bland de lägsta elpriserna i världen, men behovet av lokalproducerad el runt omkring i landet är stort. Climeons anläggningar producerar el av varmvatten lokalt och till konkurrenskraftig kostnad dygnet runt, året runt.